Nehézségi fok: ①②③
Költség: ①②③
Elkészítési idő: 30 perc
Várakozási idő: 30+120 perc
Hozzávalók ( 18-24 darabhoz):
5 db datolya
1 csésze zabpehely
1 csésze dió
1 nagy alma
1 teáskanál fahéj
1 tábla vegán csokoládé
1 csésze kókuszreszelék (elhagyható)
Kb. 20 ml választható növényi ital friss vagy UHT: Joya rizs, zab, mandula, kókusz, szójaital
Elkészítése:
Áztassuk a datolyákat meleg vízben 30-60 percig.
Tegyük a zabpelyhet és a diót aprítógépbe és őröljük finomra, majd öntsük ki egy nagy keverőtálba.
Magozzuk ki az almát, de ne hámozzuk meg. Tegyük az aprítógépbe és pépesítsük. Adjuk hozzá az almát a dió és a zab keverékéhez, majd ízesítsük fahéjjal.
Egy kis konyhai robotgép vagy egy kézi botmixer segítségével turmixoljuk össze a datolyákat finom pasztává. Tegyük ezt is a keverőtálba. Keverünk össze mindent fakanállal.
Tegyünk 1 evőkanál keveréket a kezünkbe. Formázzunk egy labdát,majd alakítsuk szaloncukor formává és tegyük egy sütőpapírral borított fagyálló dobozban a mélyhűtőbe 30 percre.
Ezután olvasszuk fel a csokoládét vízgőz fölött és tegyünk bele kb . 20 ml növényi italt (lehet rizs, zab, szója, mandula, kókusz-, szójaital), majd jól keverjük el, hogy az állaga folyós, de ne túl híg legyen. Tehetünk 1/4 csésze cukrozatlan kókuszreszeléket egy lapos edénybe és díszíthetjük vele a szaloncukrokat. Vegyük ki a bonbonokat a mélyhűtőből, majd kanál segítségével mártsuk bele az olvasztott csokoládéba, utána forgassuk a kókuszreszelékbe (variálhatjuk úgy, hogy csak egy részét mártjuk kókuszreszelékbe). Alternatív megoldásként kihagyhatjuk a csokoládét, és a bonbonokat csak kókuszreszelékben is megforhathatjuk.
Hagyjuk a kész bonbonokat a konyhapulton körülbelül 30 percig, hogy a csokoládé megkeményedjen, de ne maradjon őrizetlenül, mert könnyen elfogyhat.
Végül ajándékként csomagolhatjuk színes celofánpapírba is mindkét végén megtekerve.