Nehézségi fok: ①②③

Költség: ①②③

Elkészítési idő: 30 perc

Várakozási idő: 30+120 perc

 

Hozzávalók ( 18-24 darabhoz):

5 db datolya

1 csésze zabpehely

1 csésze dió

1 nagy alma

1 teáskanál fahéj

1 tábla vegán csokoládé

1 csésze kókuszreszelék (elhagyható)

Kb. 20 ml választható növényi ital friss vagy UHT: Joya rizs, zab, mandula, kókusz, szójaital

 

Elkészítése:

Áztassuk a datolyákat meleg vízben 30-60 percig.

Tegyük a zabpelyhet és a diót aprítógépbe és őröljük finomra, majd öntsük ki egy nagy keverőtálba.

Magozzuk ki az almát, de ne hámozzuk meg. Tegyük az aprítógépbe és pépesítsük.  Adjuk hozzá az almát a dió és a zab keverékéhez, majd ízesítsük fahéjjal.

Egy kis konyhai robotgép vagy egy kézi botmixer segítségével turmixoljuk össze a datolyákat finom pasztává. Tegyük ezt is  a keverőtálba. Keverünk össze mindent fakanállal.

Tegyünk 1 evőkanál keveréket a kezünkbe. Formázzunk egy labdát,majd alakítsuk szaloncukor formává és tegyük egy sütőpapírral borított fagyálló dobozban a  mélyhűtőbe 30 percre.

Ezután  olvasszuk fel a csokoládét  vízgőz fölött és tegyünk bele kb . 20 ml növényi italt (lehet rizs, zab, szója, mandula, kókusz-, szójaital), majd jól keverjük el, hogy az állaga folyós, de ne túl híg legyen. Tehetünk 1/4 csésze cukrozatlan kókuszreszeléket egy lapos edénybe és díszíthetjük vele a szaloncukrokat. Vegyük ki a bonbonokat a mélyhűtőből, majd kanál segítségével mártsuk bele az olvasztott csokoládéba, utána forgassuk a kókuszreszelékbe (variálhatjuk úgy, hogy csak egy részét mártjuk kókuszreszelékbe). Alternatív megoldásként kihagyhatjuk a csokoládét, és a bonbonokat csak kókuszreszelékben  is megforhathatjuk.

Hagyjuk a kész bonbonokat a konyhapulton körülbelül 30 percig, hogy a csokoládé megkeményedjen, de ne maradjon őrizetlenül, mert könnyen elfogyhat.

Végül ajándékként csomagolhatjuk színes celofánpapírba is mindkét végén megtekerve.