Nehézségi fok: ①②③
Költség: ①②③
Elkészítési idő: 20 perc
Várakozási idő:60 perc
Hozzávalók :
A gőzgombóchoz:
- 200 ml Joya szójaital
- 20 g friss élesztő
- 20 g porcukor
- 350 g liszt
- 50 g repceolaj
- 4 evőkanál szilvalekvár
Elkészítése:
Óvatosan melegítsük fel a Joya szójaitalt és a cukrot egy kis serpenyőben, morzsoljuk össze az élesztőt, és elegyítsük bele a keverékbe.
Keverjük össze a búzalisztet, a szójaital keveréket és a repceolajat egy nagy tálban, és gyúrjuk sima tésztává.
Helyezzük vissza a tésztát a tálba, takarjuk le nedves ruhával, és hagyjuk meleg helyen kelni 30-40 percig.
Osszuk négyfelé a tésztát, formázzuk golyókká, és mindegyiket nyomjuk laposra. Helyezzünk 1 evőkanál szilvalekvárt mindegyik közepére, hajtsuk rá a tésztát a szilvalekvárra, és formáljuk gombóccá.
Fedjük le a gombócokat még egyszer nedves ruhával, és hagyjuk rövid ideig kelni.
Az öntethez szitáljuk át a porcukrot, és keverjük hozzá a mákot.
A vegán margarint lassú tűzön megolvasztjuk.
Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet és tegyünk bele két gombócot (a fazéknak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a két gombóc elférjen egymás érintése nélkül). Főzzük hét percig, majd fordítsuk meg és főzzük további hét percig. Ismételjük meg a másik két gombóccal.
Tálaljuk margarinnal leöntött és a mákos porcukorral meghintett tányéron.