A NÖM rövidített nevéről ismert Alsó-ausztriai Tejüzem (Niederösterreichische Molkerei) termékei a kimagasló minőséget és páratlan ízvilágot képviselik. Az élelmiszerek piacának legapróbb rezdüléseit is aprólékosan követő NÖM folyamatosan vonultatja fel az újabbnál újabb termékújdonságait az áruházakban, hogy folyamatosan meggyőzze a fogyasztókat. Ennek megfelelően az NÖM volt az első európai tejüzem, amely már 2009 óta kizárólag génmódosítás nélküli termékeket kínál. A megalapozott táplálkozástani szakértelemmel rendelkező, átütő piaci erejű márkákat fejlesztő és folyamatosan a tökélyre törekvő modern tejüzemként a NÖM úttörő szellemű és messze a jövőbe tekintő vállalat.

Felelősség a mi világunkba születő gyermekekért és unokákért

Ausztria első és mindmáig egyetlen semleges széndioxid-mérlegű tejüzemeként a NÖM ismét magára vállalja az éllovas szerepét és jelentős mértékben járul hozzá Ausztria, Európa, sőt az egész világ klímavédelmi célkitűzéseinek teljesítéséhez, a gyermekeinknek és az unokáinknak hátrahagyandó környezetért vállalt felelősség vállalásához.

2016 óta semleges a széndioxid-kibocsátási mérleg

A vállalat évek óta befektet a fenntartható technológiákba, az energia-hatékonyság fejlesztésébe és a hazai forrásból származó zöld áram hasznosításába. A célirányos beruházásoknak köszönhetően a NÖM a saját széndioxid-kibocsátását 2018-ig évente 3.989 tonnára tudta csökkenteni. A széndioxid-kibocsátási lábnyom további csökkentése érdekében a fennmaradó kibocsátást 10.000 darab széndioxid-kibocsátási tanúsítvány megvásárlásával ellentételezték a 2019-es és 2020-as évre. Mivel az üvegház-hatás az egész világra kiható jelenség, ezért az elkerülhetetlen kibocsátást ellentételezni lehet. Ebből következően az adott pontban elkerülhetetlen kibocsátást másutt lehet megtakarítani vagy tárolni. Aki nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, vagy teljes egészében ellentételezi azokat, az mindent összevetve nem bocsát ki széndioxidot.

A feldolgozott tejtermékek előállítása energiát igényel: hőenergiát és villamos áramot a hűtőberendezések és más villamos berendezés működtetéséhez, valamint a sűrített levegő előállításához. A NÖM részvénytársaság 2008-ban egy olyan energetikai koncepciót vezetett be, amellyel hosszú távra is semlegesíti a széndioxid-lábnyomát. Ettől kezdve következetes és eredményes intézkedésekkel csökkentette a vállalat az energia-igényét és széndioxid- kibocsátását.

Beruházás a jövőbe: kevesebb széndioxid-kibocsátás

A széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében a NÖM az elmúlt évek során összesen 15,5 millió eurót fektetett olyan intézkedésekbe, mint például a badeni gyár berendezéseinek bővítése és korszerűsítése.

A vállalat 2010 óta széles körűen alkalmazza a hővisszanyerés technológiáját: a hűtőberendezések, a sűrített levegőt előállító és a tisztító berendezések hulladékhőjét fűtésre, használati melegvíz készítésére, a helyiségek levegőjének fűtésére és az egyes technológiai lépéseknél az előhevítésre használják. Ez jelentősen csökkenti az energiaigényt.

Ezen kívül optimalizálták a hűtéstechnikai és sűrített levegős berendezéseket, valamint az új gőzkazános technológiának köszönhetően csökkentették az üzemanyag-felhasználást. A világító berendezéseket lépésről lépésre LED-es fényforrásokra cserélik. A NÖM részvénytársaság 2015 óta 100 százalékban osztrák vízerőművekből származó zöld áramot és 2017 óta környezetkímélő földgázt használ.

forrás: a NÖM AG széndioxid-kibocsátási mérlege
A kibocsátási forrásokat a Greenhouse Gas Protocol alapján rendelték hozzá az 1-es, 2-es és 3-as csoporthoz.

1-es csoport: Egy rendszeren belüli kibocsátási források kibocsátásai, mint például tüzelőanyagok, hűtőközegek, vállalati járműflotta.
2-es csoport: Külső forrásból beszerzett energia, mint például villamos áram, távhő, távhűtés előállításával járó kibocsátás.
3-as csoport: Minden egyéb, a vállalati tevékenységgel keletkező kibocsátás, mint például a munkába járás, a szolgálati utak, víz- és szennyvízszolgáltatás, papírfelhasználás, hulladékkezelés, a szállítók és beszállítók útjai, valamint az 1-es és 2-es csoportban felhasznált energiával járó kibocsátás.

 

 

SZÉNDIOXID-KIBOCSÁTÁS CSOPORTOK SZERINT

 

1-es csoport: A klímasemleges földgázra történő átállással összesen 10.560 tonnányi széndioxid-kibocsátást sikerült ellentételezni.
2-es csoport: A NÖM 100 százalékban osztrák vízerőművekben termelt öko-áramot használ. Az osztrák villamosenergia- mixhez viszonyítva ezzel ténylegesen mintegy 8.260 tonnányi széndioxid-egyenértéket takarítanak meg.