A tejet kiváltani képes növényi alapú alternatívák száma napról napra bővül.
Az alábbi szempontok alapján egyszerűbben ki tudod választani, Neked melyik felel meg?

 

Hosszú időn keresztül egyedül a szója ital volt az egyetlen, kereskedelmi forgalomban is elérhető növényi alapú alternatívája a tejnek. Napjainkban azonban már számos más  vegan italt is kínálhatunk, hiszen több növény is ugyanúgy megfelel ital apanyagnak, mint a szója.

 

A tejet kiváltó alternatívák előállításához olyan lédús magokra, hüvelyesekre vagy diókra van szükség, amelyeket ki lehet préselni. Az így készült  ital számos, a tehéntejhez hasonló tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A megfelelő küllem, állag, tápanyag-összetétel és természetesen a megfelelő aroma kell ahhoz, hogy jóízű, főzésre és sütésre használható italt kaphassunk.

 

 

 RIZSITAL

Az egyik, allergéneket egyáltalán nem tartalmazó termék a rizsital. A rizs szemek kíméletes feldolgozásával lágy, fehér folyadékot kapunk, amit a tejjel teljesen azonos módon fogyaszthatunk kávéval vagy müzlivel, de főzhetünk és süthetünk is vele.

 

A rizsitalok előnyei: allergénmentes, intoleranciára eddig nem volt tapasztalat, lágy és édeskés ízű. A rizsitalok  egyéb jellemzője: alacsony fehérjetartalom, nehezebben habosítható

 

ZABITAL

Egy további lehetőség a szója kiváltására a zab. Bár allergén anyag, de Joya márkánk még gluténmentes zabitalt is kínál, ezzel kedvezve a glutén érzékenyek számára. A zabitalok jellemzője például rizs- és szójaitalokhoz képest a magasabb rosttartalom.

 

A zabitalok előnyei: rostforrás, kellemes gabona íz, regionális termesztés, egyszerűen és kiválóan habosítható

A zabitalok  egyéb jellemzője: a benne található glutén allergizálhat (a gluténmentes zabital kivételével), alacsony fehérjetartalom

 

SZÓJAITAL

A szójabab kifejezetten alkalmas egy olyan ital elkészítésére, amely nagyon hasonlít a tehéntejre. A szójabab magas fehérjetartalma miatt a szójatej tápértéke hasonló a tehéntejéhez. Ennek ellenére egyesek alleriásak vagy intoleranciát mutatnak, mások pedig nem szeretek a szójababot idéző ízét.

 

A szójaitalok előnyei: fehérjeforrás, könnyen habosítható, kalcium dúsítással kalciumforrás is egyben, széles választékban szinten mindenütt elérhető

A szójaitalok  egyéb jellemzője: szójababra emlékeztető íz, a szója adott esetben allergiát vagy intoleranciát válthat ki

 

MANDULAITALOK

Egyre szélesebb körben kedvelik a tisztán mandula italok vagy rizs- és kókusztejjel kevert mandulaitalokat. Rendszerint pirított mandulát használunk arra, hogy kiemeljük az ital intenzív, csonthéjas magvakra jellemző ízét. A gyártás során a pirított mandulát péppé őrlik, majd összekeverik vízzel és a többi hozzávalóval.

 

A mandulaitalok előnyei: diós íz, rizs- vagy kókusztejjel párosítva izgalmas íze elegy, cukormentes

A mandulaitalok  egyéb jellemzője: a diófélék allergiát válthatnak ki, alacsony fehérjetartalom

 

KÓKUSZ VAGY KESUDIÓITALOK

Egyre többen lelkes rajongói a diós alapú italoknak és ezért is egyre több kókuszdióból, kesudióból vagy más dióféléből készült ital jelent meg a forgalomban. Ízénél fogva rendkívül kedvelt a kókuszdió, mandulával vagy rizzsel pedig még ízletesebb.