Reggeli után? Az irodában? A legjobb barátoddal való csevegésben? Egy csésze kávé mindig jó ötlet! Végtére is, a kávé kellemes, segít a stresszoldásban és egészséges. Vagy mégsem? A Joya stábja megvizsgálta a kávéról szóló öt leggyakoribb mítoszt.

  1. MÍTOSZ: A KÁVÉ VÍZHAJTÓ

“A kávé nem üríti ki a vizet a testünkből. Különben régen porrá váltunk volna.” Franz Kafka már ismerte ezt a mítoszt, ami valószínűleg a legstabilabb a kávé körül. Ellentétben a közhiedelemmel, a kávé nem üríti ki automatikusan a vizet a testünkből, bár a koffein rövid ideig vizelethajtó és valóban folyadékveszteséghez vezet. A kávé rendszeres fogyasztása következtében ugyanakkor szervezetünk megszokja és a koffein vízhajtó hatása csökken.

 

  1. MÍTOSZ: A KÁVÉ ELŐSEGÍTI AZ EGÉSZSÉGET

Azt mondják, csökkenti a cukorbetegség kockázatát és segít az asztmásoknak. Ugyanakkor növeli a vérnyomást és álmatlanságot okoz. Felmerül a kérdés, hogy a kávé egészséges-e vagy sem. EZ EGYSZERŰ: NE VIGYÜK TÚLZÁSBA!

Ha több mint három pohár naponta, nem biztos, hogy ideális az egészségre nézve. Az olyan kellemetlen mellékhatások, mint az idegesség, a szívverés növekedése és a rossz alvás nem feltétlenül következnek be normális esetben. Ha a hármas szabályt használja, a kávé valójában pozitív hatást gyakorolhat az egészségére.

  1. MÍTOSZ: A KÁVÉ ADDIKTÍV

Egyszerűen nem képes felkelni a reggeli kávé nélkül? Ne aggódjon, azért még nem a rabja! A kávé nem klasszikus gyógyszer, melynek hatékonyságához elég az adagot növelni, bár valóban egy bizonyos szokáshatást alakít ki. Az erős kávéivók szervezetében szüneteltetés esetén elvonási tünetek jelentkeznek. Rendszerint azonban ez csak enyhe fejfájást vagy fáradtságot jelent, mely két nap elteltével már eltűnik.

  1. MÍTOSZ: A KÁVÉ SEGÍT  A MUNKAHELYI  STRESSZES HELYZETEKBEN

Ki ne tudná ezt? A telefon csörög, az e-mail elakad és a következő találkozó nem vár meg? Irány az irodai konyha és a forró kávé. A kávé nem csak stresszes helyzetben segít, hanem erősebbé is teszi.

Ugyanakkor a koffein hozzájárul a stressz hormon, az adrenalin termelődéséhez is és így valóban képes növelni a stresszt. A sok kávé rövidtávon megnyugtat, hosszútávon pedig növeli a fáradtságot. Ennek pedig kimerültség az eredménye.

 

  1. MÍTOSZ: A HIDEG KÁVÉ MEGSZÉPÍT

Majdnem mindenki ismeri a kifejezést: “A hideg kávé széppé teszi”. De mit jelent ez? Titokban mindannyian szeretnénk, ha ez a mítosz igaza volna. :  ) A kérdés megválaszolásához vissza kell tekintenünk a barokk korba, amikor az ideális szépség a sápadt volt. Akkoriban nem készültek olyan jó minőségű kozmetikumok, mint ma. Még egy forró kávé is megárthatott nekik. A megoldás egyszerű és hatékony volt: felsőbb körökben a kávét hidegen fogyasztották.

Hogy a hideg kávé valóban megszépít-e, ez nyitott kérdés. Bizonyos tanulmányok azonban megerősítették, hogy a kávé tartalmaz antioxidánsokat, amelyek akadályozzák a veszélyes gyökök sejtekbe való behatolását. Ennek eredményeképpen a kávé hatékonyan lassítja az öregedést. Szóval, mire várunk? Kényeztessük magunkat egy csésze kávéval!