Ez a desszert minden ízletes menü megkoronása. Örvendeztessük meg magunkat és vendégeinket meleg almás rétessel és krémes vanília szósszal.

 

Nehézségi fok: ②③

Költség: ②③

Elkészítési idő: 20 perc

Várakozási idő: kb.20 perc

Hozzávalók 8 adaghoz:

A réteshez:

  • 1 csipet kardamom
  • 0,5 tk fahéj
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 7 db közepes alma
  • 3 evőkanál dió vagy mogyoró
  • 1 csomag vegán tönköly leveles tészta

A vaníliaszószhoz

  • 100 ml Joya bio zab főzőkrém
  • 2 teáskanál nádcukor
  • 0,5 csomag vaníliás pudingpor
  • 400 ml Joya vaníliás szójaital

Elkészítés : Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra (légkeveréses sütő).

Az almát meghámozzuk, és a reszelő durva oldalával lereszeljük. A reszelt almát összekeverjük a  nádcukorral, majd hozzáadjuk a kardamomot és a fahéjat. Belekeverjük a darált diót vagy mogyorót. Elkészítjük a leveles tésztát, és az almás keveréket az alsó harmadára kenjük (hosszában). A tésztát hosszában feltekerjük, hogy vastag rétest formáljunk. Sütőpapírral bélelt hosszúkás tortaformába helyezzük a nyers rétest. Keverjünk össze egy kevés vaníliaitalt juharsziruppal, és kenjük meg vele a rétest. A rétest süssük a sütőben kb. 15-20 percig, amíg szép barna nem lesz.

A vaníliaszószhoz keverjük össze a Vanília italt a zab főzőkrémmel és tegyük kb. 1/4-ét külön edénybe. Ezt a kisebb részt összekeverjük a pudingporral, a maradékot egy kis serpenyőben a nádcukorral felforrósítjuk. Csökkentsük a hőfokot, és keverjük össze a kisebb adaggal, majd habverővel folyamatosan keverve sűrűsítsük, de ne túlságosan. Hagyjuk kihűlni, és gyakran keverjük meg, hogy megakadályozzuk a bőrösödést.

A kész almás rétest kivesszük a sütőből, és rövid ideig hagyjuk hűlni. A langyos rétest vágjuk szeletekre, tálaljuk a vaníliaszósszal és akár egy kis vegán tejszínhabbal.