Közeleg a farsang! Lepjük meg szeretteinket és magunkat ezzel a könnyen elkészíthető pihe-puha vegán finomsággal!
Nehézségi fok: ①②③
Költség: ①②③
Elkészítési idő: 30 perc
Várakozási idő: 80perc
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:·
40g friss élesztő·
250 ml Joya proteines mandulaital·
200 g vegán margarin·
500 g liszt·
100 g cukor·
3 tk kukoricakeményítő·
1 csipet só·
1 tk citromhéj·
1 csipetnyi vanília kivonat·
növényi zsiradék a sütéshez·
tölteléknek kb.200g baracklekvár
Elkészítése:
A farsangi fánkok tésztájához az élesztőt oldjunk fel 250 ml Joya proteines mandulaitalban. A margarint olvasszuk fel egy kis serpenyőben, a feloldott élesztőt keverjük a folyékony margarinhoz , majd hagyjuk kihűlni.
Közben egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, kukoricakeményítőt, csipet sót, vaníliakivonatot és citromhéjat. Most lassan hozzáadjuk a folyékony keveréket, és mindent sima tésztává gyúrunk.
A tésztát pihentessük meleg helyen 60 percig.
Pihentetés után lisztezett felületen kb 2-3 cm vastagra kinyújtjuk. Vágjunk ki kis köröket egy közepes méretű ivópohárral, és hagyjuk még 20 percig pihenni.
Közben egy serpenyőben olvasszuk fel a növényi zsírt és forrósítsuk fel. Töltsünk meg egy nyomózsákot baracklekvárral.
Amint a zsír kellően felforrósodott, óvatosan beletesszük a tésztát a tepsibe, és lefedve készre sütjük. Körülbelül 3 perc múlva fordítsuk meg.
A kész farsangi fánkokat vegyük ki a serpenyőből és hagyjuk lecsepegni. Óvatosan töltsük be a lekvárt a csőfej segítségével, de vigyázzunk, hogy ne fecskendezzünk be túl sok lekvárt. Még mindig meleg állapotban szórjuk meg porcukorral, és kissé megdöntve hagyjuk kihűlni, hogy a lekvár ne folyjon ki.