Közeleg a farsang! Lepjük meg szeretteinket és magunkat ezzel a könnyen elkészíthető pihe-puha vegán finomsággal!

 

Nehézségi fok: ②③

Költség: ②③

Elkészítési idő: 30 perc

Várakozási idő: 80perc

 

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:·

40g friss élesztő·

250 ml Joya proteines mandulaital·

200 g vegán margarin·

500 g liszt·

100 g cukor·

3 tk kukoricakeményítő·

1 csipet só·

1 tk citromhéj·

1 csipetnyi vanília kivonat·

növényi zsiradék a sütéshez·

tölteléknek kb.200g baracklekvár

 

Elkészítése:

A farsangi fánkok tésztájához az élesztőt oldjunk fel 250 ml Joya proteines mandulaitalban. A  margarint olvasszuk fel egy kis serpenyőben,  a feloldott élesztőt keverjük a  folyékony margarinhoz , majd hagyjuk kihűlni.

Közben egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, kukoricakeményítőt, csipet sót, vaníliakivonatot és citromhéjat. Most lassan hozzáadjuk a folyékony keveréket, és mindent sima tésztává gyúrunk.

A tésztát pihentessük meleg helyen 60 percig.

Pihentetés után lisztezett felületen kb 2-3 cm vastagra kinyújtjuk. Vágjunk ki kis köröket egy közepes méretű ivópohárral, és hagyjuk még 20 percig pihenni.

Közben egy serpenyőben olvasszuk fel a  növényi zsírt és forrósítsuk fel. Töltsünk meg egy nyomózsákot baracklekvárral.

Amint a zsír kellően felforrósodott, óvatosan beletesszük a tésztát a tepsibe, és lefedve készre sütjük. Körülbelül 3 perc múlva fordítsuk meg.

A kész farsangi fánkokat vegyük ki a serpenyőből és hagyjuk lecsepegni. Óvatosan töltsük be a lekvárt a csőfej segítségével, de vigyázzunk, hogy ne fecskendezzünk be túl sok lekvárt. Még mindig meleg állapotban szórjuk meg porcukorral, és kissé megdöntve hagyjuk kihűlni, hogy a lekvár ne folyjon ki.