Ez az egyszerű vegán, élesztős fonott kenyér a családi ebédek éke lehet.

Nehézségi fok: ②③

Költség: ②③

Elkészítési idő: 45 perc

Várakozási idő: 120  perc

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 260 ml Joya bio szója ital vagy Joya szójaital
  • 100 g vegán margarin
  • 1 csomag friss élesztő
  • 500 g liszt
  • 100 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tk bourbon vanília por
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 50 g durva szórócukor

Elkészítés:

Lassan melegítsünk fel 250 ml Joya szójaitalt, majd fokozatosan adjuk hozzá a vegán margarint. Addig keverjük, amíg a margarin felolvad, majd levesszük a tűzről és belemorzsoljuk az élesztőt. Jól keverjük össze, amíg az összes élesztő fel nem oldódik.

A lisztet, a cukrot, a sót, a vaníliaport és a citromhéjat összekeverjük, majd beleöntjük a szója-élesztős keveréket. Az egészet kemény tésztává dolgozzuk. Kézzel dagasztjuk 2-3 percig, majd konyharuhával letakarjuk és legalább 1 órát pihentetjük.

Amikor a tészta a duplájára nőtt, osszuk 3 részre, dolgozzunk ki 3 szálat, és lazán fonjuk össze a tésztát, hogy egy cipót formáljunk, majd további 30 percig pihentetjük.

Kenjük meg a kenyeret a maradék Joya szójaitallal, és szórjuk meg a cukorral.

160 C fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Ha a kenyér elkészült, hagyjuk még 15 percig a kikapcsolt sütőben. Ezután frissen tálaljuk, vagy kenyeres dobozban tároljuk.