A FŐZÉSSEL VALÓBAN ELVÉSZ A VITAMINOK JÓ RÉSZE, DE AZ ÁSVÁNYI ANYAGOK, ÉS AZ AMINOSAVAK NEM!

Antal Vali (forrás: http://antalvali.com/comment/55247/a-rizstej-elettani-hatasai)

A rizs proteinje az egyik legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel készítéséhez használnak a világ minden táján. Azért tartják a rizs proteinjét teljes értékűnek, mert mind a 9 esszenciális aminosavat* tartalmazza. Ezekből épülnek fel a fehérjék. Ezen kívül tartalmaznak még nem esszenciális aminosavakat is, amelyek kisebb mennyiségben, de szintén szükségesek a szervezet működéséhez. Számtalan egyéb értékes ásványi anyagot is tartalmaz:

A barnarizs és a fehérrizs tápértékének összehasonlító táblázata

100 g főtt barnarizs 100 g főtt fehérrizs
Kalória 111 kcal 130 kcal
Glikémiás index 55 70
Aminosav érték 75 71
Protein 2,6 g 2,7 g
Szénhidrát 23 g 28,2 g
Teljes zsírtartalom 0,9 g 0,3 g
Telített zsírtartalom 0,2 g 0,1 g
Telítetlen zsírtartalom 0,3 g 0,1 g
Többszörösen telítetlen zsírtartalom 0,3 g 0,1 g
Omega 3 zsírsav 14 mg 13 mg
Omega 6 zsírsav 309 mg 62 mg
Rost 1,8 g 0,4 g
Thiamin (B1-vitamin) 0,1 mg 0,2 mg
Magnézium 43 mg 12 mg
Foszfor 83 mg 43 mg
Kálium 43 mg 35 mg
Cink 0,5 mg 0,5 mg

Kitűnő az emészthetősége (nem úgy, mint a tehéntejnek), a rizsszemben lévő fehérje csaknem teljes értékű, ahhoz képest, hogy megfőzzük a fent felsoroltak mellett sok E- és B-vitamint, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz.

*Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.

Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális:

  • metionin,
  • treonin,
  • lizin,
  • izoleucin,
  • valin,
  • leucin,
  • fenil-alanin,
  • triptofán.
  • hisztidin.