Antal Vali (forrás: http://antalvali.com/comment/55247/a-rizstej-elettani-hatasai)
A rizs proteinje az egyik legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel készítéséhez használnak a világ minden táján. Azért tartják a rizs proteinjét teljes értékűnek, mert mind a 9 esszenciális aminosavat* tartalmazza. Ezekből épülnek fel a fehérjék. Ezen kívül tartalmaznak még nem esszenciális aminosavakat is, amelyek kisebb mennyiségben, de szintén szükségesek a szervezet működéséhez. Számtalan egyéb értékes ásványi anyagot is tartalmaz:
A barnarizs és a fehérrizs tápértékének összehasonlító táblázata | ||
100 g főtt barnarizs | 100 g főtt fehérrizs | |
Kalória | 111 kcal | 130 kcal |
Glikémiás index | 55 | 70 |
Aminosav érték | 75 | 71 |
Protein | 2,6 g | 2,7 g |
Szénhidrát | 23 g | 28,2 g |
Teljes zsírtartalom | 0,9 g | 0,3 g |
Telített zsírtartalom | 0,2 g | 0,1 g |
Telítetlen zsírtartalom | 0,3 g | 0,1 g |
Többszörösen telítetlen zsírtartalom | 0,3 g | 0,1 g |
Omega 3 zsírsav | 14 mg | 13 mg |
Omega 6 zsírsav | 309 mg | 62 mg |
Rost | 1,8 g | 0,4 g |
Thiamin (B1-vitamin) | 0,1 mg | 0,2 mg |
Magnézium | 43 mg | 12 mg |
Foszfor | 83 mg | 43 mg |
Kálium | 43 mg | 35 mg |
Cink | 0,5 mg | 0,5 mg |
Kitűnő az emészthetősége (nem úgy, mint a tehéntejnek), a rizsszemben lévő fehérje csaknem teljes értékű, ahhoz képest, hogy megfőzzük a fent felsoroltak mellett sok E- és B-vitamint, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz.
*Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.
Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális:
- metionin,
- treonin,
- lizin,
- izoleucin,
- valin,
- leucin,
- fenil-alanin,
- triptofán.
- hisztidin.