7  egyszerű módja a cukorbevitel csökkentésének

 

Az elmúlt években végzett szakértői tanulmányok egyöntetűen megállapították, hogy a modern társadalmakban túlságosan is magas a cukorfogyasztás. Az Egészségügyi Világszervezet és számos táplálkozástudományi szervezet javaslata szerint naponta legfeljebb 50 gramm cukrot kellene fogyasztani – ez az átlagos napi kalóriaigény legfeljebb 10 százaléka1. Sajnos gyakran nehéz kordában tartani a cukorbevitelt, mert számos feldolgozott élelmiszerben „megbújik” a cukor.

 

Csökkentse a cukorbevitelt úgy, hogy még észre sem veszi!

 

Csupán apró tanácsokat kell megfogadni és trükköket alkalmazni, hogy csökkentse a cukorbevitelt anélkül, hogy fel kellene hagynia az édesszájúsággal. Az egészséges és alacsony kalóriatartalmú cukor-alternatívák jó megoldást kínálnak, ha már elkezd alaposan gondolkodni azon, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt. A hozzáállást már az élelmiszerboltok polcai előtt állva kell megváltoztatnunk: a következő bevásárlásnál ne csak megszokásból válasszon élelmiszert – előtte olvasson utána, hogyan tud kiegyensúlyozottan, kevés cukorbevitellel étkezni. Olvassa át az élelmiszer címkéjén található tápanyag-táblázatot az itt feltüntetett cukortartalom azonban nem a termékhez hozzáadott cukortartalmat mutatja, hanem a termékben előforduló természetes cukrokat. Ma már nagyon gyakran (ahogyan mi magunk is) a termékekhez nem teszünk cukrot, de pl. gyümölcs, gabona, stb. tartalmuk miatt természetes módon előforduló cukrokat a termék tartalmaz, amely a táblázatban megjelenik. Éppen ezért , nézze meg azt is, hogy mi kerül feltüntetésre az összetevők között, s hogy mit is jelentenek a feltüntetett összetevők. Ezekkel az ismeretekkel tudatosabban fog tudni főzni és táplálkozni is.

 

 

Ezzel a 7 jótanáccsal tudja csökkenteni a napi cukorbevitelt:

 

 

1., Cukros italok helyett váltson vízre

 

A víz nem csupán  alapvető fontosságú az emberi szervezet számára, de rengeteg kalória bevitelét is megspórolhatjuk  azzal, hogy vizet és nem cukros italokat fogyasztunk. Ahelyett tehát, hogy gyümölcsléhez vagy szénsavas-cukros üdítőhöz nyúlna, igyon egy üdítően friss pohár vizet (talán egy kis mentával vagy zöldcitrommal ízesítve) vagy cukormentes gyümölcs- vagy gyógynövényteát.

 

2., Reggeli cukormentes rizsitallal

 

Nagyszerű alternatíva, hogy jól induljon a nap: készítse el a saját reggeli müzlikeverékét a kedvenc hozzávalóival (a kész keverékekben rendszerint cukor is bujkál) és használjon tej helyett Joya rizsitalt (hozzáadott cukrot nem tartalmaz) vagy Joya 0%-os rizsitalt– ez teljesen cukormentes! A cukormentes rizsitalal tehát a szokásos tehéntejhez képest deciliterenként négy gramm cukor bevitelét előzhetjük meg.

 

3., Alacsony cukortartalmú gyümölcsök

 

A helyben termesztett bogyófélék nem csupán csodás ízűek, hanem nagyszerűen segítenek a cukorbevitel csökkentésében. A saját készítésű turmixban használjon banán helyett málnát, áfonyát vagy epret, és ezzel hatalmas vitaminlöketet is ad a szervezetének.

 

4., Lassan, de biztosan csökkentse a cukorbevitelt

 

Három kanál cukorral szokta inni a teát vagy a kávét? Miért is ne kóstolná meg ma inkább két kanál cukorral, jövő héttől pedig már csak eggyel? Az ízlelőbimbói gyorsan hozzászoknak a változáshoz, és akkor már teljesen elhagyhatja a cukrot.

 

5., Óvakodjon a készételektől

 

Amennyire csak lehet, kerülje a készételeket, mert ezekben gyakorlatilag mindig van rejtett cukor, még az olyan sós ízű ételekben is, mint a mélyhűtött pizza. De azért ne legyen túl szigorú magával, hiszen olykor-olykor mindenki élvezhet egy falatnyi készételt. Linda McCartney félkész húspótló készítményeink válogatott, magas minőségű zöldségekből készülnek, ügyelve az Ön cukorbevitelére is.

 

6., Süssön kevesebb cukorral

 

Fontos hír mindenkinek, aki szokott sütni: ha legközelebb nekilát, próbáljon meg kevesebb cukorral sütni. Kísérletezzen bátran, A receptben írtnak a gyakran fele is gyakran elég ahhoz, hogy ízletesen édes legyen a sütemény- Ebben az esetben is fokozatosan tudja csökkenteni a cukor mennyiségét, hogy hozzászokjon a kisebb cukorlökethez.

 

7., Válasszon növényi alapú alternatívát

 

A laktóz bevitel csökkentésére válasszon a tehéntejből készült termékek helyett növényi alapú alternatívát. Csak egy példa: a megszokott joghurt helyett keverje a gyümölcssalátát a cukormentes alternatív mandula alapú Joya joghurtkultúrás készítménnyel, amivel 10 dkg-onként 4,5 gramm cukrot spórolhat meg.

 

Forrás:

 

 

1https://www.aerztezeitung.de/medizin/krankheiten/diabetes/article/979872/konsens-dreier-fachgesellschaften-zucker-pro-tag-darfs.html & https://www.aerztezeitung.de/medizin/krankheiten/diabetes/article/979872/konsens-dreier-fachgesellschaften-zucker-pro-tag-darfs.html