A legtöbb emberben a „cukor” szó azokat a csillogó kristályokat idézi fel, amelyeket a kávéba kanalazunk, hogy rögtön édes legyen. Másrészről viszont sokféle cukor létezik a kristálytisztán a szemünk előtt lebegő kristálycukor mellett…

 

Cukor: egy termék a természetből.

 

A cukor ténylegesen szénhidrát, amelyet a zöld növények a fotoszintézis során állítanak elő. A természetben sokféle fajta cukor fordul elő: egyszerű cukrok (monoszaccharidok) mint a glükóz vagy a fruktóz, ami például a gyümölcsökben vagy a mézben fordul elő. A laktóz és a szaccharóz – a hagyományos háztartási cukor – diszaharid. A burgonya és a gabona úgynevezett poliszacharidokat tartalmaz, ezt keményítő néven is ismerjük. Ezen kívül a cukor számos természetes élelmiszerben is előfordul. A cukor önmagában tehát természetes anyag. A cukornádból vagy cukorrépából készített, finomított asztali fehér cukor a gyártási folyamat legvégén viszont csak fruktózt tartalmaz. Az eredeti, természetes anyagból teljes egészében kivonják a vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat. Ennek, következtében a végtermék energiát biztosít és ízesít, de más tápanyagot nem tartalmaz.

 

Barnacukor, teljesértékű nádcukor vagy nyers nádcukor: ez jobb alternatíva?

 

Sajnos széles körben elterjedt az a tévhit, hogy a barnacukor egészségesebb lenne a fehér kristálycukornál. A barnacukor előállításánál ugyan a tápanyagban dús melasz nyomokban ugyan a termékben marad, de ez valójában nem jelent különösebb tápértéket.

Ugyanez igaz a nyers nádcukorra is: a nádcukorral ellentétben a kristálycukrot csak egyszer finomítják, ezért apró mennyiségben melaszt is tartalmaz – ez adja a z őzbarna színét.

Érdemes viszont megfontolni azt is, hogy a nyers nádcukor is alig tartalmaz tápanyagot.

Kissé más a helyzet a nyers nádcukorral. Ez valamelyest több tápanyagot tartalmaz, hiszen benne van a melasz a vitaminokkal és az ásványi anyagokkal. Ez a csupán minimálisan feldolgozott végtermék sötét színű, intenzív az aromája. A kedvező tulajdonságai ellenére a nyers nádcukrot megfontoltan célszerű fogyasztani, mint bármely más cukorféleséget. Egy jótanács: ha nyers nádcukorral szeretne főzni vagy sütni, akkor ügyelni kell az erős aromájára. A legjobb kis adagban használni, vagy természetes alapú cukorhelyettesítő anyagot, például mézet vagy agáve szirupot használni.

 

Cukormentes vagy hozzáadott cukor nélkül – mi a különbség?

 

Hadd fejezzem be ezzel a fontos tudnivalóval: a rejtett cukor mindenféle élelmiszerben megtalálható, de sokféle néven rejtegetik is. Ha figyelmesen akar enni, akkor érdemes figyelmesen tanulmányozni a csomagoláson feltüntetett adatokat.

Ha például a „hozzáadott cukor nélkül” szerepel az ízletes Joya Organic Rice Drink csomagolásán, akkor ez azt jelenti, hogy külön cukrot nem adtak a termékhez. A cukor azonban természetes úton vagy a gyártási folyamat révén is megjelenhet a termékben.

A „cukormentes” megjelölés azonban azt jelenti, többek között a Mandulaital vagy a Natúr alternatív mandulajoghurt, illetve a 0% feliratos Joya ital termékeinknél ‒ hogy a termék semmilyen formában sem tartalmaz bármely cukrot – csak a mennyei ízeket!