Osztrák különlegességgel kezdjük az új évet 😋 Önök is szeretik a gőzgombócot?

Hozzávalók:

  •  200 ml Joya szójaital
  • 20 g cukor
  • 20 g friss élesztő
  • 350 búzaliszt
  • 50 g repceolaj
  • 4 ek szilvalekvár
  • 60 g mák
  • 40 g porcukor
  • 100 g vegán margarin
  •                                                                                                                                                               Elkészítése: A szójaitalt és a cukrot egy kis serpenyőben kissé felforrósítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felforraljuk.  Egy nagy tálban összekeverjük a búzalisztet, a szójaitalt és a repceolajat, és sima tésztává gyúrjuk. Tegyük vissza a tésztát a tálba, fedjük le nedves ruhával és hagyjuk kelni meleg helyen 40-50 percig.  A tésztát negyedeljük, golyókat formázunk és laposra nyomkodjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1 evőkanál lekvárt, a tésztát összehajtjuk, és gombócot formázunk belőle. A gombócokat ismét letakarjuk egy nedves ruhával, és hagyjuk kelni 5-10 percig.  Az öntethez a porcukrot szitáljuk, és belekeverjük a mákot.  Olvasszuk fel a vegán margarint alacsony lángon.  Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, és eresszünk bele két gombócot (az edénynek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a két gombóc kitáguljon anélkül, hogy összeérne). Főzzük 7 percig, majd fordítsuk meg és főzzük további 7 percig. Ismételjük meg a folyamatot a másik két gombóccal.  A gombócokat a mákos-cukor keverékkel és a vegán margarinnal megöntözve tálaljuk.